Waarom 'de overblijf'​ helemaal zo gek niet isRegelmaat en samen gezond eten en lekker spelen; overblijven is goed voor kinderen. Nee, het is niet ‘zielig’ dat ze op school moeten blijven, in plaats van naar huis te gaan. Overblijven is een belangrijk onderdeel van de schooldag. Het biedt, naast rust, continuïteit en structuur, heel veel leermomenten, samen met de andere kinderen.

Opschieten jongens! Ouders die heen en weer scheuren tijdens de lunchpauze, haastig een broodje erin proppen én weer terug naar school. Het is een vertrouwd beeld rondom talloze basisscholen in ons land. Natuurlijk is het fijn voor kinderen om hun ouders even te zien tijdens de schooldag, maar het zorgt ook voor veel onrust. Hier zie je de duidelijke meerwaarde van de tussenschoolse opvang. De kinderen worden in de ‘eigen’ schoolomgeving opgevangen, samen met andere kinderen. Hier kunnen ze rustig even hun lunch opeten en -drinken. Zijn ze klaar? Dan is er volop gelegenheid om samen te spelen of je nog even terug te trekken. En is de tijd om? Dan lopen ze weer naar hun eigen klaslokaal. Klaar voor de rest van de dag.

Samen leren

Eten is een sociaal gebeuren. Dat is thuis zo, wanneer je met z’n allen aan tafel zit, maar ook op school eet je samen. Terwijl je eet kun je gezellig kletsen met de andere kinderen en daarna nog spelen. Tijdens de overblijf wordt er veel samen gespeeld. Onder deskundige begeleiding leren ze nieuwe spelletjes en activiteiten. Leren winnen én leren verliezen. Zo leren kinderen omgaan met de minder leuke dingen in het leven en niet altijd je zin kunnen krijgen. En dat zijn zeer waardevolle lessen.

Sociale vaardigheden

Tijdens de lunchpauze ontmoeten de kinderen leeftijdsgenootjes, maar ook jongere en oudere kinderen. Deze variatie zorgt ervoor dat de kinderen zich kunnen optrekken aan de grote kinderen en zich kunnen ontfermen over de kleintjes. Daarnaast leren ze voor zichzelf op te komen op een beschaafde manier. En ze ontdekken nieuwe gevoelens. Zo kan zomaar de eerste liefde ontstaan tijdens de overblijf! 

Bij Kinderstralen is overblijven veel meer dan alleen maar eten en drinken. Wij begrijpen heel goed wat kinderen allemaal kunnen én willen doen tijdens zo'n lunchpauze. En dat onvoorspelbare en tegelijkertijd kansrijke van omgaan met kinderen maakt ons vak zo enorm leuk. 
Laat je kind lekker overblijven, daar wordt het (sociaal) wijzer van!

lunchen

Ander nieuws