Een warme lunch bij Kinderstralen?Steeds vaker gaan er geluiden op om kinderen op school een warme maaltijd aan te bieden. Zo hebben de kinderen op school al een gezonde maaltijd gegeten en krijgen ze meer groenten en fruit binnen. De gemeente Wageningen, Groente & Meer, Solidez en het Huis van de wijk De Nude zijn een pilot gestart voor een warme lunch. Wij serveren deze aan de kinderen die overblijven op OBS de Wereld.  

Langgekoesterde wens
 
Lara de Brito, Wethouder Voedsel van de gemeente Wageningen, had al langer de wens voor een warme maaltijd op school. In de Gelderlander zei ze hier in 2019 al het volgende over: ‘In Frankrijk en Engeland is dat heel normaal, ik denk dat een sterk wapen is tegen de ongelijkheid, qua gezondheid, ook in onze Wageningse samenleving.’ Ook Monique Delno, directeur van OBS de Wereld zag toen al veel kansen op dit gebied. Toen zei ze, ook in de Gelderlander: ‘ik weet dat er kinderen zijn die soms zonder ontbijt op school komen en overdag een hongergevoel krijgen. Ook voor het onderwijs zou het dus goed zijn. En voor veel ouders een steun in de rug.’ 

Voordelen van een warme lunch  
In veel landen om ons heen serveren scholen warme lunches aan hun leerlingen. Het draagt bij aan de gezondheid en levensverwachting van kinderen. Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell ziet alleen maar voordelen: ‘Van gezondheid, schoolprestaties en overblijfstructuur tot sociale integratie en ondernemerschap. De schoollunch is gewoon goed voor de samenleving', zei hij eerder dit jaar. Slechts 1% van de Nederlandse kinderen eet genoeg fruit, 5% krijgt genoeg fruit binnen en met vezels en vis is het niet veel beter gesteld. Veel kinderen krijgen te veel zout, verzadigd vet en suiker binnen. Volop kansen voor verbetering. Een gestructureerde, zorgvuldig samengestelde warme lunch op school is al een grote stap vooruit voor veel kinderen. En dit geldt zeker voor kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben.  

De pilot in de praktijk 
Gedurende 22 weken lang krijgen de kinderen van groep 6, 7 en 8 die overblijven 1 keer per week een warme, vegetarische lunch aangeboden. Ze eten gezellig samen in het wijkcentrum aan grote tafels. Zien eten doet eten! De kinderen maken kennis met verschillende smaken en ze leren hoe leuk en lekker het kan zijn om gezond te eten. Ze kunnen zelf kiezen uit twee maaltijden en verschillende gezonde snacks. En als de kinderen klaar zijn met eten, gaan ze lekker buitenspelen op het schoolplein. Zo kunnen ze daarna maximaal opgeladen weer verder met het middagprogramma in de klas! Ook deze warm-eten-pilot ondersteunt onze visie: overblijven is een feestje! 


Ander nieuws